Håndlavede og bæredygtige plankeborde

Håndlavede og bæredygtige plankeborde
30. januar 2020 Gry Stampe
I Inspiration

Håndlavede og bæredygtige plankeborde

Bæredygtige materialer

Vores plankeborde er håndlavede, og laves på bestilling i simple og rustikke designs, hvor træet bestemmer knaster, små huller og revner. 

Ikke ét plankebord er ens, da naturlige planker er unikke på hver sin måde.

Vores træ er certificeret, hvilket betyder at træet er bæredygtigt produceret, og at der i produktionen er blevet stillet krav til skovdriften og til håndteringen af træet i de efterfølgende bearbejdningsled. Du kan derfor handle hos StampesPlanker med god samvittighed!

 

Træsort

Når et plankebord laves, vælges der først træsort. Vi tilbyder dig fire træsorter; Fyrretræ, Douglas træ, Amerikansk- og Europæisk eg. 

Fyrretræ er en blød træsort, men olien der bliver anvendt, gør det utroligt slidstærkt og holdbart.

Douglas er meget robust og hårdfør, og har i Danmark brede og lige årer uden mange knaster, hvilket gør træet let at arbejde med.

Vores europæiske eg er blevet ovntørret til 8-10%, hvilket givet træet en lav luftfugtighed, og der er derfor mindre risiko for, at det trækker sig sammen, når det kommer ind i stuen. Vores amerikanske eg er en hård og tung træsort. Den stammer fra Nordamerika og har, i modsætning til europæisk eg, længere og mere lige årer, da træet vokser hurtigere.

 

Selve håndværket

Når træsorten er valgt, kommer planken først igennem høvlen. Høvlen giver plankerne en jævn overflade. Derefter skæres planken til i den ønskede længde. Vi har lavet standardmål, men du kan bevæge dig rundt i størrelserne, som du vil. Ønskes andre mål, kan du kontakte StampesPlanker for mere information. 

Herefter fræses der domino lignende brikker ind i siderne på plankerne, så vridninger i bordet undgås. Dominobrikkerne gør at plankerne ikke kan give sig op og ned, hvilket ville give en ujævn overflade. Herefter kommes der lim i hullerne med domino brikkerne, så plankerne holdes bedst muligt på plads. Plankerne samles derefter i store, tunge skruetvinger. Plankerne kommer en tur igennem vores store bredbåndspudser, og bliver efter slebet med en håndholdt bredbåndspudser. Som afslutning bliver plankebordet slebet med en excentersliber, som gør overfladen pæn og glat, og klar til oliering i den ønskede oliefarve.

Oliefarver

Hvor lyst eller mørkt bordet skal være, vælger du selv. Der er mange nuancer, og det er nemt at rette til. Da træet til plankerne er naturmateriale, er der mulighed for nuanceforskelle i olien. Dette gør at hvert et bord og hver en planke unik. 

Herefter står plankebordet og tørrer på vores værksted i Dalmose. Efter tørring er plankebordet klar til levering hos vores nye #Plankevenner. Vi håber det er dig vi en skal ud og levere til! : )

Besøg vores showrooms

København

Store Kongensgade 67
1264 København K

Tirsdag – fredag kl.10–17:30
Torsdag kl.10-19
Lørdag kl.12-16

Dalmose

Hovedgaden 19, 4261 Dalmose

Åbent i showroom efter aftale
Skriv/Ring til 22290555

Århus

Stenagervej 2, Risskov i Århus

Lørdag kl.10-14

Kommentar (0)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*